Μιχράμπ

Το μιχράμπ είναι η κόχγη στον πίσω τοίχο του τεμένους που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα και στην οποία στρέφονται οι πιστοί κατά την προσευχή. Η κόγχη αυτή στο Ρετζέπ Πασά Τζαμί έχει κατασκευαστεί από ανάγλυφα τμήματα μαρμάρου σε επτάπλευρο σχηματισμό, φέρει μια ζώνη με ανάγλυφα λουλούδια και στο επάνω τμήμα δημιουργεί κωνοειδή απόληξη με εναλλαγή κυψελωτών και κρεμαστών μορφών. Το μπιχράμπ κοσμείται από πλαίσιο σε σχήμα Π με μοτίβα αστεριών και εξαγώνων να εισέχουν στην επιφάνειά του και ανάγλυφη κορνίζα περιμετρικά. Σήμερα σώζεται στην αρχική του μορφή μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

Μινμπάρ

Μινμπάρ ονομάζεται η υπερυψωμένη κατασκευή με σκαλοπάτια, αντίστοιχο του άμβωνα, στην οποία ανεβαίνει ο ιμάμης για να κάνει θρησκευτικό κήρυγμα. Εδώ, η μαρμάρινη κατασκευή διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση με τη σκεπασμένη με ανάγλυφη επιφάνεια απόληξη του πλατύσκαλου. Τρία ανοίγματα σε κάθε πλευρά στο κάτω τμήμα που αντιστοιχεί στο κάγκελο της σκάλας, παραπέμπουν μορφολογικά στα διακοσμητικά πλαίσια των παραθύρων της πρώτης στάθμης στους εξωτερικούς τοίχους.

Υπέρθυρο με πλακίδια

Στο εσωτερικό, πάνω από τα παράθυρα του ισογείου η τοιχοποιία δημιουργεί εσοχές σε σχήμα μισοφέγγαρου σε οθωμανικό τόξο τα οποία περιείχαν επιφάνειες από κεραμικά πλακίδια. Δύο τέτοιοι σχηματισμοί εντοπίζονται και στον εξωτερικό τοίχο στο μέρος του προστώου, δίπλα στα ανοίγματα των παραθύρων αυτή τη φορά. Τα πλακίδια σχημάτιζαν σε τέσσερα από τα συνολικά δέκα υπέρθυρα, διάκοσμο με φυτικά μοτίβα σε έντονες μπλε, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις με λευκό φόντο και ήταν πολύ όμοια σε σχέδιο και τεχνική με τα φημισμένα κεραμικά πλακίδια της Λίνδου. Τα υπόλοιπα σε μπλε φόντο σχημάτιζαν καλλιγραφικές επιγραφές από το κοράνι. Σήμερα σώζονται λίγα κομμάτια πλακιδίων που μαρτυρούν την υψηλή ποιότητα και καλλιτεχνική αξία τους.

Θύρωμα Εισόδου

Το εντυπωσιακό θύρωμα της εισόδου στο τέμενος είναι μια κατασκευή σε μάρμαρο με συνδυασμό υπόλευκου και ροζ-κεραμιδί μαρμάρου. Το άνοιγμα της εισόδου είναι σε χαμηλωμένο τόξο που σχηματίζεται από σφηνοειδείς μαρμάρινους λίθους ιδιαίτερου περιγράμματος σε εναλλαγή των δύο χρωμάτων και πάνω από αυτό δημιουργείται υπέρθυρο με επιγραφή. Μια δεύτερη εσοχή σε ευθεία με τον εξωτερικό τοίχο σε οθωμανικό τόξο (η κορυφή του τόξου είναι ευθείες γραμμές κι ακολουθούν τμήματα κύκλου με 2 κέντρα) πλαισιώνεται από κορνίζα με περίτεχνο ανάγλυφο που παρουσιάζει ένα πλέγμα από τετράγωνα κι οκτάγωνα. Η ξύλινη πόρτα εισόδου, όπως διασώθηκε από σχέδια και από τη σημερινή της μορφή, παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον με τα προεξέχοντα γεωμετρικά στοιχεία να βρίσκονται σε αρμονία με τις διακοσμητικές λεπτομέρειες του τεμένους.

Προστώο

Το προστώο, όπως διατηρείται σήμερα, είναι μια τριμερής λιθόκτιστη κατασκευή που οριοθετείται από μια σειρά τεσσάρων μαρμάρινων κιόνων. Είχε υποστεί μεγάλη καταστροφή από βομβαρδισμό στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού είχε διασωθεί μόνο η δυτικότερη γωνία και τα σφαιρικά τρίγωνα με τμήματα τρούλων στην πλευρά προς τον τοίχο του τεμένους. Σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως, με νέας μορφής κιονόκρανα και ένα αυθεντικό, το ακριανό προς τον μιναρέ, το οποίο είχε διασωθεί ακέραιο.

Οι κίονες με την οκταγωνική βάση, εκ των οποίων οι δύο ακριανοί είναι μεγαλύτεροι σε διάμετρο από τους κεντρικούς, έφεραν περίτεχνα μαρμάρινα κιονόκρανα όμοια σε τεχνική με τα υφαψίδια στην πλευρά του τοίχου. Τα υπερυψωμένα βάθρα του μαρμάρινου δαπέδου εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου χρησίμευαν ως χώρος προσευχής όταν ο εσωτερικός χώρος δεν επαρκούσε και για το λόγο αυτό υπήρχε το εξωτερικό μινμπάρ, η κόγχη στην αριστερή πλευρά, λαξευμένη στους πωρόλιθους.

Μιναρές

Ο μιναρές βρίσκεται στη νοτιοδυτική όψη του τζαμιού του Ρετζέπ Πασά και η είσοδος σε αυτόν γινόταν από τον προαύλιο χώρο, στο αρχικά προστατευμένο από ξύλινο στέγαστρο τμήμα. Είναι κι αυτός κατασκευασμένος από τοπικό πωρόλιθο και στο εσωτερικό του η ελικοειδής κλίμακα οδηγούσε στον εξώστη. Σήμερα σώζεται η οκταγωνική βάση με τα τριγωνικά τμήματα στο πάνω μέρος που δημιουργούν τη μετάβαση στο κυλινδρικό σώμα μέχρι τον πρώτο δακτύλιο. Πάνω από το σωζόμενο αυτό τμήμα συνεχιζόταν η κυλινδρική κατασκευή με τη διατομή να στενεύει βαθμιαία, μια πόρτα έβγαινε προς τον τυπικό εξώστη και το κυρίως σώμα συνέχιζε μέχρι την κωνική απόληξη. Η οκταγωνική βάση, που είναι ίδιας χρονολογίας με το τέμενος, κοσμείται με γεωμετρικά πλαίσια που στέφονται από περιμετρικά σχέδια σε επαναλαμβανόμενα ορθογώνια και πλεξιδωτό κορδόνι, ενώ και τα τριγωνικά τμήματα της απόληξης προς τον δακτύλιο διακοσμούνται από κορδόνι.

Μαυσωλείο

Πίσω από το Τέμενος βρίσκεται το Μαυσωλείο που κατασκευάστηκε πιθανότατα το 1600 για να στεγάσει τη σαρκοφάγο του Ρετζέπ Πασά και συγγενών του. Είναι ένα οκταγωνικής κάτοψης κτίσμα από πωρόλιθο που σκεπάζεται από ημισφαιρικό θόλο στηριζόμενο σε οκτώ ημιχώνια. Εξωτερικά, η απόληξη της τοιχοποιίας καταλήγει σε γείσο, όπως και το οκταγωνικό ψευδοτύμπανο, ενώ το κάθε μία από τις οκτώ πλευρές περιβάλλεται από πλαίσιο. Η πόρτα εισόδου είναι σε χαμηλωμένο τόξο κι επίσης με πλαίσια, ενώ υπάρχει ένα παράθυρο κι έξι τυφλά ανοίγματα στο κέντρο των υπόλοιπων πλευρών.

Κρήνες Καθαρμού

Το κιόσκι της κρήνης δεσπόζει στην πλατεία προς την οποία βλέπει η κύρια βορειοδυτική όψη του Τζαμιού, κάτω από τη σκιά του μεγάλου πλατάνου, που παραδοσιακά συνδυαζόταν από τους μουσουλμάνους με την πράξη του καθαρμού. Απέναντι από το κιόσκι βρίσκεται μια επιτοίχια σειρά από τέσσερις βρύσες προγενέστερης κατασκευής σε πωρόλιθο και μάρμαρο, που προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν πλέον όταν κατασκευάστηκε η νέα εντυπωσιακή κρήνη λίγο πριν την ιταλοκρατία, στις αρχές του 20ου αιώνα. Πάνω σε ένα οκταγωνικής κάτοψης επίπεδο από μαρμάρινες πλάκες τοποθετούνται οι οκτώ κίονες με αρκετά απλοποιημένα κιονόκρανα που στηρίζουν τα οθωμανικά τόξα και τον τοίχο που καταλήγει σε γείσο, και στη συνέχεια τον ημισφαιρικό τρούλο, όλα κατασκευασμένα από πωρόλιθο. Στο κέντρο της κατασκευής βρίσκεται η μαρμάρινη δωδεκαγωνική δεξαμενή με την ανάγλυφη διατομή σε κάθε πλευρά της οποίας βρισκόταν και μία βρύση για τους πιστούς. Στο εσωτερικό της φιλοξενούσε το σιντριβάνι με ανάγλυφο που παραπέμπει στα σχέδια της βάσης του μιναρέ και σκεπάζεται από μια ψαθωτή ξύλινη κατασκευή σε καμπυλωτή διατομή. Σήμερα βρίσκεται σε καλή κατάσταση μετά και την προσθήκη μεταλλικών ελκυστήρων ανάμεσα στα τόξα.

Βρύσες Καθαρμού

Απέναντι από το κιόσκι της κρήνης βρίσκεται μια επιτοίχια σειρά από τέσσερις βρύσες προγενέστερης κατασκευής σε πωρόλιθο και μάρμαρο, που προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν πλέον όταν κατασκευάστηκε η νέα εντυπωσιακή κρήνη λίγο πριν την ιταλοκρατία, στις αρχές του 20ου αιώνα.