Διαδρομή Β Διάσπαρτα μνημεία – Περιοχή κατοικίας

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον πολεοδομικό ιστό της τειχισμένης πόλης των Ιωαννιτών ιπποτών και στα όρια της μετέπειτα τούρκικης συνοικίας. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι διάσπαρτες εκκλησίες της βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου, τα Τεμένη και το Οθωμανικό λουτρό.

Διαδρομή Γ Ανατολική Περιοχή – Εβραϊκή συνοικία

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον πολεοδομικό ιστό της τειχισμένης πόλης των Ιωαννιτών ιπποτών και στα όρια της Εβραϊκής συνοικίας της τουρκοκρατούμενης πόλης. Χαρακτηριστικά επισκέψιμα μνημεία, η Παναγιά του Μπούργκου, ο Ξενώνας της Αγ. Αικατερίνης με τον διαχρονικό αρχαιολογικό χώρο, η Εβραϊκή Συναγωγή και μικρές διάσπαρτες βυζαντινές και ιπποτικές εκκλησίες.

Διαδρομή Δ Περίδρομος μεσαιωνικών οχυρώσεων

Ο περίπατος στις επάλξεις της μεσαιωνικής οχύρωσης με είσοδο από το Παλάτι του Μεγ. Μαγίστρου – Πύλη των κανονιών και έξοδο στην πύλη Κοσκινού προσφέρει τη γενική αντίληψη της δομής των οχυρωματικών έργων και μοναδική θέα προς το εσωτερικό της τειχισμένης πόλης και προς τα λιμάνια.

Διαδρομή Ε Αρχαιολογικός περίπατος μεσαιωνικής τάφρου

Ο ελεύθερος αρχαιολογικός περίπατος της τάφρου προσφέρει τη δυνατότητα ευχάριστης περιήγησης σε συνδυασμό με ανάπαυση, περισυλλογή και νοητική μεταφορά του επισκέπτη στην περίοδο του Μεσαίωνα. Εντυπωσιακές είναι οι όψεις των τειχών και των προμαχώνων.

Διαδρομή ΣΤ Λιμάνια και μεσαιωνικός μόλος

Ο πολυσύχναστος χώρος των δύο κεντρικών λιμανιών και των τριών οχυρωμένων μόλων της αρχαίας και μεσαιωνικής περιόδου είναι ένας από τους πιο αγαπημένους περιπάτους των Ροδίων και των επισκεπτών της πόλης. Το φρούριο – φάρος του Αγ.Νικολάου, η βάση του χαμένου πύργου του Νaillac και ο μόλος των Μύλων , συνδέονται με ξύλινο διάδρομο απ’ όπου είναι δυνατή η θέα του θαλάσσιου μετώπου του τείχους.

Διαδρομή Ζ Περιμετρικό πάρκο

Πρόκειται για την διαδρομή διαμέσου του περιμετρικού άλσους στο χείλος του αναλήμματος ή αντικρημνού της τάφρου απ’όπου η θέα των οχυρωματικών έργων είναι εντυπωσιακή.

Διαδρομή Α Περιοχή Ιπποτικού «Κολλάκιου»

Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί τα Δημόσια κτίρια του ιπποτικού τάγματος του Αγ. Ιωάννη, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Μεγάλο Νοσοκομείο των Ιπποτών και τα καταλύματα των «γλωσσών».